Chicken tikka masala

INDICKÉ RECEPTY -> CHICKEN TIKKA MASALA

Kuřecí kousky v pikantní krémově husté oranžové cibulovo-rajčatové omáčce. Tento recept pracuje s marinováním kuřecího masa.

Časová náročnost: Tři hodiny plus dva dny

Počet porcí: 8 až 10

———- intro ———-

Z hlediska náročnosti přípravy je tato varianta nejrychlejší.

———- kostra receptu ———-

PŘEDEHRA – den 0: Vyrobíš si směs koření TIKKA MASALA POWDER, dáš MARINOVAT maso a nachystáš si zbytek ingrediencí, který na toto jídlo potřebuješ.
AKCE –
den 1: Uvaříš to.

———- seznamy ingrediencí ———-

PŘEDEHRA – den 0

TIKKA MASALA POWDER (cca 75g)

mletý koření:

  • 1 tsp – skořice mlétá
  • 3 až 5 tsp – kashmiri chilli
  • 2 tsp – kurkuma
  • 2 tsp – sweet paprika
  • 2 tsp – dry mango powder
  • 1 tsp – fenugreek celý (jestli máš)

celý koření:

  • 1 tbsp – koriandr celý
  • 1 tbsp – římský kmín
  • 1 větší badyán
  • 5 cardamom černý
  • 1 tsp – cardamom zelený
  • 1 tsp – fennel
  • <1 tsp – hřebíčky
  • <1 tsp – pepř černý

MARINUJEŠ

  • 1000 g kuřecí kousky (prso, stehno)
  • 2 tsp – sůl
  • 1/3 TIKKA MASALA POWDER
  • 2 tbsp – bílý jogurt

AKCE – den 1

  • 4 tbsp – GHEE
  • 2 tsp – římský kmín
  • 10 ks – nasekaný green chilli (nebo jiný)
  • 1000 g – nakrájená cibule
  • 50 g česneku + 35 g zázvoru (najemno) nebo 1.5 tbsp GG
  • 2 tsp – sůl
  • 2/3 TIKKA MASALA POWDER
  • 1000 g – rajčatová passata
  • 200 až 300 ml – voda (od vyplachování skleniček od rajčatové kaše)
  • MIXUJEŠ
  • 60 g – jaggery (třtinový cukr) / hnědý cukr
  • 10 tbsp – bílý jogurt 10% (cca 400 g)
  • dosolit & dosladit

———- postup ———-