Paneer (Panýr)

PŘÍLOHY & ESENCE -> PANEER

Panýr/Paneer je taková tuhá hmota hmota, která vzhledem připomíná sýr. Chuť paneeru je žádná (mléko) … respektive je to chuťově kompatibilní jako to, v čem je to přítomno, případně marinováno. Jeho přidaná hodnota spočívá v jeho nevídané konzistenci a jemnosti požitku při jeho rozkousnutí v kombinaci s masalou, ve které se nachází. Kdybych musel být vegetarián, světlo na konci tunelu by byl právě paneer.

Paneer je někdy prezentován jako cottage sýr. Nemá to ale nic společnýho s tím, co pod tímto názvem najdeš u nás v normálních obchodech. Paneer se dá sehnat v shopech, který jsou přímo zaměřený na indický suroviny. Jeho cena je fšak podstatně vyšší, než kilo kuřecího. Levnější možnost zdá se být si paneer vyrobit, pokud se ti s tím chce jebat. Jedná se o hmotu, která vznikne z čerstvýho plnotučnýho mlíka po ohřátí a přidání srážedla (něčeho kyselýho – citron). Tento proces se jmenuje asi sýření mléka kyselým srážedlem. Po jisté sérii úkonů by měla jít tato hmota nakrájet na krychličky.

Na jedno vaření šesti porcí jídla PANEER COKOLIF potřebuješ:

  • cca tři litry plnotučnýho mléka. Mléko by mělo být co nejmíň trvanlivý, takže v ideálním případě rovnou z krávy.
  • tři prdele citronu, čili šest půlek (když máš ty malý citróny).
  • VOLITELNÉ: může, se přidat smetana a podobně mléčné produkty, což zvýší výsledný objem.

Potřebné příslušenství:

  • nějaká tkanina, například látková dětská plena. Nepoužitá.
  • velkej cedník
  • dvě desky nebo prkýnka (krájecí, nikolif záchodový)
  • dvě svorky

Výroba paneeru: 

Výroba paneeru je rychlá akce se snadnou náročností, jen je třeba i myslet na to, jak přizpůsobit workspace. Páč u toho člověk nadělá bordelu, je ideální to dělat venku nebo ve vaně. V konečné fázi bude potřeba hmotu nějak slisovat. I to se dá jednoduše obechcat.

1. Mlíko ohřeješ, aby bylo horký. Nemělo by to vařit.

2. Až v tom neudržíš prst, tak do mléka vymačkej všechny půlky citronu, jednu po druhé a po každé půlce dobře zamíchej. Citron ždímej přes cedník, abys pak zbytečně nesral/a pecky. Míchej. Za jednotky minut to začne vypadat nějak takto:

3. Proces srážení skončí po krátké chvíli (minuta?). Zdroj tepla odstavíš až bude hotovo. Z mlíka se stanou cucky paneeru a zbývající pro paneer nevyužitelná kapalina. Pokud je tato kapalina relativně průhledná, je to hotový a už z toho více nevymáčkneš. Pokud tato kapalina vypadá furt jako mlíko, předej citronovou šťávu. Té bylo evidentně málo vzhledem k původnímu objemu mlíka.

4. Potom se pokus scedit vodu: obsah kastrólu prdni do plínky nebo utěrky. Nejlíp se to dělá, když hadru vysteleš do velkýho ceďáku na těstoviny a hrkneš tu hmotu do toho.

5. Pěkně to zabal do pleny a slisuj mezi desky. Zbytek vody vyteče.

Nech to v lisovat do úplnýho vychladnutí, minimálně 30 minut.

———- fotogalerie ———-