Intro

Nojo, voni si tady v Česku po staletí žerou brambory, párkečky, bůčičínek, zelíčko, knedlíky, buchty, to je samá zabíjačka, jelítko, chlebíček, cibulka, utopenec, naložená okurčička… Ale nasypat jim do korýtka něco, po čem se jim obrátí rypák naruby, to se jim moc nechce 🙂 Řeč je o chilli a autenticky ostrém jídle. Tento blog je o jídlech a vaření, kde hrají hlavní role různé druhy chilli a ingredience, který ve večerce nekoupíš.

Na těchto stránkách je středobodem těchto orgií hlavně Indie plus sem tam nějaká vsuvka (například z Číny), která stojí za pozornost. Najdeš tady detailní postupy a autorské fotografie, jak připravit řadu pro indickou kuchyni zásadních pokrmů, se kterými jsem měl tu čest se seznámit, pozřít a vyloučit. Každá z těchto fází oplývala svým nezapomenutelným specifikem! Nejedná se jen tak o nějaký recepty stažený z netu a přeložený. To, co je tady prezentováno, jsou recepty, který jsem třeba třikrát nebo dvacetkrát uvařil, studoval nejrůznější zdroje a v průběhu času ladil tak, aby výsledek byl co nejbližší těm gastropornografickým aktům, kterými jsem se daleko od rodiny po večerech dlouhý měsíce ukájel!

K tomu, aby si člověk patřičně dokázal užívat tuto skupinu jídel, je ze začátku potřeba trochu trpět, dokud si člověk nevybuduje základní odolnost proti chilli. Ale potom se za odměnu odkryje pestrá paleta vnímání chutí, která byla doposud zapovězena. Je to jako panenská blána, kterou je potřeba protrhnout. Sice to poprvé bolí, ale příště to chceš zas! 😉 Pálivost jídlu dodá šestý smysl a dá prostor ostatní chutě vnímat intenzivněji, proto jednoznačně není na místě indické recepty ochuzovat tím, že v nich člověk přizpůsobí množství chilli, aby to náhodou moc nepálilo. Tohle je nejrychlejší cesta k tomu, jak udělat z indickýho jídla FAKE. Když už se jednou rozhodneš ponořit se do hlubin indické kuchyně, uvalíš prachy za nákup nezbytných surovin a investuješ čas do studování postupů, vždycky měj na paměti tuto základní definici:

V okamžiku, kdy něco uvaříš a řekneš si: „Kurva, to pálí jako prase, příště tam musím dát méně chilli!“, tak je potřeba změnit přístup a říct si: „Kurva, to pálí jako prase, příště to musím udělat stejně!“