Rýže basmati

PŘÍLOHY & ESENCE -> RÝŽE

Z jednoho hrnku syrové rýže (250 g) jsou dvě porce. Kupuj extra long grain super kernal basmati nebo něco podobnýho. Často nese označení „1121“. Ta nejlepší rýža není ve tvojí večerce a často ani v hypermarketu. V online shopech se nachází například v pětikilovkách, stojí kolem 400 Kč a to je přesně to, co potřebuješ. 90 Kč/kg rýže není zrovna málo, ale poznáš to na chuti.

Rýže se dá vařit více způsoby. Tento mikročlánek nabízí dvě řešení. Ať už zvolíš jakejkolif, kroky nula pro obě dvě varianty jsou: rýžu pořádně propláchnout, aby se z ní opláchl rýžovej škrob, kterej ovlivňuje výslednou strukturu rýže a odmočit alespoň 30 minut. Pak je rýža ready k vaření.

První varianta:

Scezenou a odmočenou rýžu dáš do hrncu s vodou. Záleží na druhu rýže, ale zpravidla na jeden hrnek rýže připadá 1.5 hrnku osolené vody (radši kapánek méně). Nech to chvilku bublat na střední plamen, občas to promíchej a jakmile voda vypadá, že tam není, vypni zdroj tepla a nech to 15 minut dojít pod pokličkou.

Druhá varianta:

Scezenou a odmočenou rýžu (250g) nasypeš do dostatečnýho množství vařící dostatečně osolené vody (1 tsp soli). Zamícháš a začneš stopovat 6 minut. Čas je orientační, nejlepší je to ochutnat. Potom vodu sliješ a necháš pár minut pod pokličkou, aby rýža vycucla zbývající vody.

Výsledkem obou těchto postupů je správně uvařená rýža, která by měla být taková ježatá, viz foto dole. Zrnka rýže na její hladině trčí úhledně do prostoru velmi homogenně a všemi směry vzhůru.

Poznámka: Bez ohledu na volbu varianty přípravy rýže … pokud se pod pokličkou rýža takhle pěkně neztopoří, znamená to, že se do rýže dostalo moc vody (je převařená). Ale co už, vyhazovat to kvůli tomu nebudeš.