Česnekovo-zázvorová pasta (GG)

PŘÍLOHY & ESENCE -> ČESNEKOVO-ZÁZVOROVÁ PASTA

Ginger-garlic paste = zkratka „GG“. Základ snad všech jídel z Indie.

Když do receptu potřebuješ GG pastu, tak je více variant, jak tohoto dosáhnout. Toto je seznam ručních metod, jak GG připravit.

  1. Můžeš drtit česnek a krájet zázvor na co nejmenší kousky
  2. Nebo to pomuchluj v hmoždíři
  3. Ještě prej existuje strouhátko.
  4. Nebo drtítko na česnek. Ale bacha! Zázvor do drtítka na česnek ani nedávej, akorát se nasereš. 

Tyto metody se dají použít, pokud vaříš indicky nárazově, málo, jednou. Pokud máš f plánu vařit indicky často nebo ve velkým množství (nebo pokud se chystáš připravovat větší množství porcí stir-fry noodles, kde je GG taky potřeba), není nic praktičtějšího, než si GG pastu nachystat předem pomocí těžké kuchyňské techniky (mixér). V lednici to vydrží v relativně použitelné podobě cca týden, mrazák to jistí na měsíce.

Co na to potřebuješ:

  • oloupaný česnek
  • oloupaný zázvor
  • olej
  • sůl

Základní postup:

Dále potřebuješ nervy na loupání čenseku a mixér, co nestojí za hovno. Indický babičky říkají, že hmotnostní poměr česneku a zázvoru by měl být 1:1. Pak to dej do mixéru a rozmixuj na kašu. Hned jako to zkusíš, tak zjistíš, že to nejde rozmixovat a že hmota zůstává viset v mixéru nad rotačními hroty. Je tedy třeba tam nalít nějaký médium, který bude vytvářet proud odnášející zázvor a česnek směrem k rotačním hrotům mixéru. Toto médium je olej. Indický babičky říkají, že 1 tbsp oleje, ale to určitě stačit nebude. Přilívej olej tak dlouho, dokud mixér spolehlivě nefcucne všechny neposekaný kousky.

Poznámka: Tady končí blok textu s užitečnou informací, protože teď už všechno potřebný k výrobě GG už víš. Od teď dál už jsou jenom zbytečný kecy.

Další podrobnosti o výrobě GG:

Použil jsem 5 palic česneku, co vážily 220 gramů po oloupání a vyřezání defektních částí česneků. Safrahnáte, to vám byla ale jebačka! Tfuj! Dvacet minut dlouhá stereotypní práce! … No a k tomu jsem přidal stejné množství okrájeného a nakrájeného zázvoru.

Potom to začne. Dávám první půlku česneků a zázvorů do mixéru, protože se mi tam všechno nevejde. Mixér vrčí naprázdno. Hmota, od které očekávám, že se rozmixuje, visí na zdi nádoby mixéru. Přidávám olej. Mixér vrčí a jednou za pět sekund slyším, že se do hrotů mixéru teda laskavě uráčil dovibrovat kousek česneku nebo zázvoru. Přidávám olej. Nepomáhá to. Mixéru to jde jak lačnýmu sraní. Přidávám olej. Dávno jsem překonal indickými babičkami doporučované množství oleje (1 tbsp). Začíná smrdět motor mixéru. Začíná se asi pálit. Radši to vypnu a nechám vychladnout. Sice je ten mixér na hovno, ale i přes to ho nechci odrovnat už dnes. On to zvládne sám jindy. Vracím se později.  Přidávám olej. Zapínám mixér. Hurá, je z toho sračka.

Je z toho kolem půl kila směsi, ze které, jak zpětně zjišťuju, je 35 ÷ 40 tsp GG hmoty. Kydám GG po vrchovatých čajových lžičkách na tácek s igelitem, který pak celý dám na pár hodin do mrazáku. Kydance zmrznou, budou nasypány do pytlíku a uloženy zpět do mrazáku. Tím pádem se stanou nadávkovanými pro použití.