Sweet and sour chicken

OSTATNÍ RECEPTY -> SWEET & SOUR CHICKEN

Sweet & sour je velká skupina receptů. Na webu najdeš sweet and sour kde co. Třeba mushrooms, nebo chicken, nebo vegetable. Od přirození to asi patří do čínské kuchyně.

V tomto případě jde o variaci na téma, kde jsou kusy kuřecího masa, ananasu a další zeleniny obalený v hustým hnědý, červeným až oranžovým, částečně transparentní sósu. Kuřecí maso je v takovým obalu čehosi, kde figuruje mouka, případně kukuřičný škrob. Tím, jak se to posléze smažilo, tak to vypadá podobně jako scvrklý šourek, akorát by měl nastat chuťový rozdíl v okamžiku, když to strčíš do pusy.

 

———- skupiny ingrediencí ———-

 

Ingredience na MARINUJEŠ:

  • 2 tbsp mouky hladká
  • 2 tbsp mouka kuku
  • 1 tsp sůl
  • 1 tsp chilli – přidává se pepř a česnek v prášku, ale nějak mně ujela ruka a dal jsem tam chilli.
  • 1/2 tsp pepř
  • 1/2 cup vody

 

  • ½ kila kuřecích koz
  • 1 tsp sójofky
  • další mouka

Ingredience na SMAŽÍŠ:

  • smažící olej (řepkový)

Ingredience na WOKUJEŠ:

  • ananas z jedné pixle
  • 2 hrnky kousků kapie (red & green)
  • 4 malý cibule
  • sůl
  • případně chilli

ingredience na SÓS:

  • 1/3 hrnku hnědýho cukru
  • ½ hrnku ščávy z pixle ananasů
  • ½ hrnku jablečnýho octa
  • 1/3 hrnku kvalitního kečupu
  • 4 tsp sójofky (Barvu výsledku determinuješ právě teď. Nejvíce to ovlivní sójová omáčka.)
  • 3 stroužky česneku

Pokud chceš dosáhnout toho, aby omáčka byla opravdu vidět, byla hodně hustá a viskózní, můžeš ještě vyrobit půl hrnku směsi, kterou si necháš na pak. Poměr je:

  • 2/3 vody
  • 1/3 kukuřičnýho škrobu (cornstarch).

 

———- fáze 1 – předehra ———-

 

MARINUJEŠ

  1. Smícháš prvních pět ingrediencí ze seznamu pro MARINUJEŠ.
  2. Přidáš sójovou omáčku a znovu zamícháš.
  3. Liskneš tam na kostky nakrájený kuřecí kozy a dobře rozmícháš. Necháš to půl hodiny bez dozoru.

4. Na tácek vysypeš trochu mouky. Potom vyválej kousky kuřete vytažený z marinády. Asi je účel, aby na mase zůstalo co nejvíce této moučné sračky, protože po osmažení dosáhneš blíže touženému vzezření scvrklého šourku.

Mimo recept: Někde bylo, že osolený a opepřený syrový maso bylo obalený v kukuřičným škrobu, pak ve vajcu a pak v mouce. Trochu to přípomíná trojobal z vaření, který se praktikuje v našem kraji. Akorát při kuřecím na kostky řezaným to musí být ale pekelná jebačka!

 

SMAŽÍŠ

  1. Nalij do pánve dva centimetry kvalitního smažícího oleje. Prej existuje nějakej CANOLA OIL – asi řepkový.
  2. Olej rozpal, pak přidávej maso. Možná se všechno obalený maso nepodaří osmažit najednou. V tom případě to osmažíš na dvakrát.
  3. Smaž minimálně pět minut, pak vytáhni a rozkroj největší kousek a vyhodnoť, jestli je to udělaný i uprostřed. IF OK, tak maso vyndej z oleje.

Sem tam se doporučuje smažený maso osušit nějakým ubrouskem. Inu, měl jsem po ruce akorát hajzlpapír a dávat ho pod osmažený maso je PRÍMA NÁPAD! Vono se to k tomu masu přilepí a ty akorát pičuješ. Pak to vzdáš a řekneš si, že tělo naštěstí nebude mít o moc víc práce, aby z toho udělalo normální hovno.

 

 

SÓS

Smíchej ingredience pro sós.

 

 

 

 

 

 

———- fáze 2 – akce ———-

 

Asi začínáš WOKOVAT … anebo taky ne, ale jestli jo, tak tady. Můžeš udělat i celou várku najednou.

1. Očisti pánef od bordelu a nech tam jenom trochu oleje. Hoď tam zeleninu a tři minuty ONANUJ, dokud cibule ztratí svou surovou chuť.

2. Přidej SÓS a rozmíchej. Pokud máš i půl hrnku směsi voda/kukuškrob, tak to přidej, až se rozpálí sós. Zuřivě ONANUJ.

3. Přidej hotový maso a zamíchej.
4. Ochutnej a dosol. Soustřeď se na slanost. Nemusí být jednoduchý ji najít hned.

V ideálním případě to servíruj rovnou z woka. Rýža nebo přismahlý pečivo k tomu.

 

———- fotogalerie ———-

 

Osmažený kuřecí kousky mají k asijské verzi relativně daleko. Chuť je skoro podobná, ale vzhled ne. Zdaleka nepřipomínají scvrklý šourek a je to normální kuře f těstíčku. Tudíž hlavní foto není ale vůbec pěkné, čímž se řadí do low-endu a málokdy někoho naláká. Hmňo, tak je aspoň na čem pracovat 😉